Moteuken nærmer seg og i forbindelse med det har jeg intervjuet gründere i mitt nettverk som har startet selskap i motebransjen. Denne gangen vil jeg introdusere dere for gründeren bak smykkemerket Salt. Tone Berglihn, som er gründeren bak smykkekolleksjonene, kjenner jeg fra studietiden min på Handelshøyskolen BI, hvor vi begge fordypet oss i faget bedriftsutvikling. For å høre litt mer om hvordan hun har startet opp sitt eget varemerke, møttes vi for å slå av en prat.

Tone, kan ikke du fortelle litt om deg selv, bakgrunnen din og hvordan du har kommet deg dit du er i dag?

– Smykker, diamanter, gull, sølv, edle metaller. Dette er ord jeg ble tillært i tidlig alder. Med en far, onkel og farfar som gullsmeder var det vanskelig å slippe unna disse samtaleemnene. I en alder av 13 begynte jeg å jobbe på Gullsmed Berglihn. Til tross for at jeg nærmest vokste opp i en gullsmedforretning var tanken om å bli gullsmed veldig fjern for meg. Etter videregående dro jeg til New York for å studere Moteledelse. New York Fashion Week, spennende relevante fagpersoner og kule konsepter ga mersmak i bransjen. Jeg husker spesielt en liten gullsmedbutikk i Brooklyn. Et lite skattekammer gjemt under høye skyskraperne. Det var først da jeg kjente på begeistringen og lykkefølelsen ved et gjennomført konsept.

Etter et halv år flyttet jeg til Oslo for å ta en bachelor på BI, Retail Management. Under oppholdet i Oslo fikk jeg jobb hos kles- og smykkedesigneren Cecilie Melli. Damene som jobber her skulle i ettertid vise seg å være svært inspirerende og motiverende for meg. Vellykket kvinnelige entreprenører har vært en viktig faktor og inspirasjon for at jeg har turt å satse på eget design. I dag, 24 år, studerer jeg smykkedesign, teknologi og business på Kea i København.

Spennende, hva trigget deg til å starte opp for deg selv? 

Drømmer, ideer og konsepter har alltid vært en naturlig del av meg. Jeg har ikke tall på hvor mange konsepter jeg har snakket om at jeg vil starte. Ligget våken om nettene og drømt meg bort. De aller fleste ideene ble bare drømmer, men etter mange års erfaring innen gullsmedbransjen så har jeg sett både mangler og muligheter. Jeg har de siste årene lekt med tanken om å starte mitt eget smykkedesign, men denne tanken har vært skremmende. Etter endt bachelor på BI trengte jeg å utfordre meg selv og da smykkedesigner Camilla Prytz insisterte på at jeg måtte begynne med smykkedesign har jeg ikke sett meg tilbake. Penn, papir og noen motiverende ord var det som startet det hele.

Jeg har hatt ett ønske å være med på å snu trenden innen smykkedesign. Lenge har denne bransjen vært svært tradisjonell. Det er fantastisk å få være med på utviklingen som har skjedd de siste årene. Bransjen har i lang tid vært dominert av menn, men stadig flere smykkedesignere er kvinner.

Hva mener du er fordeler/ulemper ved å være en gründer? 

– Fordelen ved å være gründer må være at man kan være med på å påvirke konsepter og ideer. At man kan leke og prøve seg frem. Skape en verden som andre kan ta del i. Gjennom livet har jeg blitt fortalt at jeg må være realistisk, men hadde alle vært realistiske, ville vi aldri ha opplevd nyskapning og innovasjon.

Ulempen og utfordringene må være at alt står på en selv, man har et stort ansvar for å levere og man må gi mye av seg selv.

Hvordan gikk du fram med Salt? 

– Smykker er ikke lengre bare et smykke. Derfor har det vært viktig for meg helt fra starten av å utvikle et gjennomført konsept som skal være en føring for produktets og markedsføringens uttrykk. Jeg har jobbet med logo, bilder, markedskanaler, materialer og designet som er med på å danne en livsstil og en historie. Jeg elsker å jobbe med storytelling. Produktene ble utviklet i takt med logo og designet.

Jeg ønsker å tilby stilrene, kule smykker som er inspirert av havets uregelmessige skjønnhet. Jeg har alltid vært fasinert av havets mystikk. Alle smykkene er produsert på Sørlandet, og jeg elsker tanken på at smykkene er bærekraftige og kortreist. I en verden hvor alt blir masseprodusert ønsker jeg å tilby produkter som tar vare på det gamle håndarbeidet. Salt gjenspeiler en form for livsstil jeg selv ønsker å leve. Livet ved havet, solskinnsdager og et upolerte, bærekraftig liv.

Jeg har vært så heldig å være omringet av inspirerende og motiverende mennesker som har hatt tro på meg. Jeg har hatt mennesker i livet mitt som har kunnskap som jeg ikke har. Ved hjelp av grafisk designer, Guro Nordby Waagene, fotograf Madeleine Noraas og gullsmed Unni Storm-Johannsen, ble Salt Jewelry til.

I dag studerer jeg Smykkedesign, teknologi og buiseness som gir meg mer kunnskap til å utvikle Salt videre.

Hva med det økonomiske.. Hvordan finansierte du oppstarten? 

– Jeg har vært så heldig å bli finansiert av Berglihn AS i oppstartsfasen. Produktene blir også solgt og stilt ut på Gullsmed Berglihn. Dette har vært en svært viktig faktor for oppstarten til Salt.

Hvor mange timer i uken jobber du? 

– Antall timer varierer veldig mye og det er hardt arbeid, men jeg liker det. Dette er min hobby og som smykkedesigner tar man seg aldri fri. Det dukker stadig opp nye ideer til markedsføring, design og fotoshoots. Da er det alltid frem med notatboka og få skrevet det ned. For øyeblikket studerer jeg smykkedesign, så mye av tiden blir brukt på studiet. Jeg prøver kontinuerlig å tilføye ny kunnskap fra skolen til Salt.

Så til slutt.. Hva er dine beste tips til andre som sitter med en gründer i magen? 

– Jeg tror det beste tipset jeg kan gi er at man må tørre å tro på konseptet eller ideen. Jeg tror mange unge i dag lever litt i frykt om å ikke lykkes eller tjene nok penger. Det er så mye press fra alle kanter. For meg var det veldig viktig å skape noe som jeg har en lidenskap for. Motivasjonen er kjærlighet, ikke frykt. Jeg har vært så heldig å falle for en bransje jeg har jobbet i mange år. Jeg kjenner til aktørene og kundene i markedet, og jeg ser både manglene og mulighetene.

Jeg synes også det er viktig at man har et gjennomført konsept og at man forteller en historie. Man må selge en livsstil. Ved et gjennomført konsept er det lettere å skille seg ut i et stort marked.

Tusen takk for intervjuet, Tone. Jeg ønsker deg masse lykke til videre med Salt. Ta en titt på Instagram og nettsiden her:

Alle bilder er hentet fra Salt.

Bildene er hentet fra Salt.

I neste intervju, vil jeg introdusere dere for gründeren bak solbrillemerket VUDD.