Foto: Kristin Mehlum.  f.v: Tilda Gautneb, Bjørg Sabrin Timraz og Kinza Ashraf.

Jeg befinner meg på havnelageret i Oslo, hvor jeg skal møte jentene som driver studentbedriften Xplicit Design. Her har jentene fått låne sitt eget kontor, slik at de har en besøksadresse kundene kan oppsøke. Jentene står blant annet bak designet av grunderspire.com og har mange andre spennende prosjekter på gang.

Tilda, som er markedsansvarlig og styreleder i bedriften, tar meg i mot når jeg går ut av heisen. Vi går gjennom en lang gang, til slutt ender vi opp ved kontoret deres hvor jeg møter Bjørg Sabrin, som er daglig leder for bedriften og Kinza Ashraf som jobber som produktansvarlig.

Hyggelig å se dere jenter! Hvordan står det til om dagen?

Det står veldig bra til, vi har mye å gjøre for tiden men det er akkurat slik vi liker det. Vi  jobber for øyeblikket med flere spennende prosjekter og har flere i vente, forteller Bjørg Sabrin. Det virker som vi har funnet et behov i en stadig mer digitalisert verden hvor bedrifter er helt avhengige av å ha en visuell profil. Vi jobber beinhardt hver eneste dag, samtidig som vi også har studier og deltidsjobber ved siden av.

Hvorfor valgte dere å satse på grafisk design og webdesign?

Det er litt morsomt hvordan det hele skjedde. Vi satt i forelesningen i og diskuterte hva vi var gode på, vi kom fram til at vi alle var flinke med design. I faget entreprenørskap og prosjektledelse ved høgskolen HIOA var vi noen av få som faktisk stiftet et selskap. De fleste som velger dette faget jobber bare med selve ideen også skjer det aldri noe mer. Dessuten elsker vi og brenner for medier- og kommunikasjon. Vi satser på Xplicit Design og håper på å kunne skape fremtidige arbeidsplasser, forteller Tilda.

Jeg har selv drevet ungdomsbedrift en gang i tiden, da satte vi sammen en gjeng på fem på tvers av forskjellige linjer for å utfylle hverandre. Dere driver en studentbedrift, men det fungerer på samme måte. Hvordan ble dere satt sammen?

Alle tre har fordypningsfag innenfor visuell kommunikasjon og webdesign, med erfaring fra forskjellige områder innen mediebransjen. Dette gjør at teamet utfyller hverandre på en eksklusiv måte, forteller Kinza. Tilda er ferdigutdannet motekonsulent fra School of Fashion Industry. En kreativ utdanning som har gjort henne kvalifisert til å kunne arbeide innenfor mange områder. Hun har kunnskaper om designprosessen fra skissestadiet til ferdig produkt, visuell fremstilling, forskjellige strategier rettet mot eksisterende og potensielle kunders behov. Tilda har også flere års salgserfaring og er flink til å skape gode kunderelasjoner. Bjørg Sabrin har erfaring med grafisk design og har blant annet jobbet på desken i studentavisen Universitas. I tillegg har hun designet brosjyrer og logoer for flere bedrifter. Bjørg har også et godt øye for detaljer og har erfaringer som fotograf.

Kinza har erfaring innenfor TV- bransjen, og har jobbet som klipper for ITV studios. Som klipper har hun opparbeidet seg evnen til å formidle et budskap til en bestemt målgruppe ved hjelp av bilder og tekst. I tillegg har hun erfaring som journalist i lokalavisen Ringerikes Blad. Til slutt forteller Bjørg Sabrin at de fungerer godt som et team og at de har det morsomt sammen på jobb.

Teamwork makes the dream work, er det ikke det de sier? Hva vil dere se på som deres utfordringer frem mot dit dere er i dag?

Det meste har vært greit. Vi har fått god hjelp fra blant annet Ungt Entreprenørskap, samtidig som vi har tatt mye initiativ til å lære ting selv, sier Tilda. Det virker som at vi har funnet et behov og en etterspørsel som trengte flere tilbydere. Nå har vi tett dialog med flere bedrifter og er tilgjengelige stort sett hele tiden. Vi jobber jo med det vi elsker – så vi har motivasjonen på topp.

Dere nevner at det er flere tilbydere. Hvorfor skal kundene velge nettopp dere?

Alle bedrifter trenger en visuell profil, spesielt nå som verden har blitt så digital. Det er mange tilbydere som kanskje tilbyr samme produkter som oss – men langt ifra de samme tjenestene, forteller Bjørg Sabrin. Vi setter oss ned med kunden, tar et møte og forstår konkret hva de ønsker før vi starter på jobben. Samtidig følger vi konstant med på utviklingen som skjer rundt oss og ser viktigheten av en god visuell profil. For ikke å nevne brukervennligheten som også er en ekstremt viktig faktor som må nevnes da kundene ofte ønsker enkle, men profesjonelle sider.

Nå som dere har startet opp egen bedrift, hva er fordeler/ulemper ved dette?

Fordelene er helt klart at man får jobbe med noe man elsker og ikke minst brenner for. Samtidig synes jeg at læringsutbyttet man får er uvurderlig – her kan man se tilbake på hva man gjorde feil og riktig til neste gang. Man får også styre sin egen arbeidsdag og være sin egen sjef. Så håper vi en dag at vi kan skape arbeidsplasser. Ulempene må være at det er svært tidskrevende og at det kan være skummelt å stå på helt egne ben.

Hvordan ser framtidsutsiktene til Xplicit Design ut?

Vi satser stort og sikter oss inn på å etablere et AS til sommeren. Vi håper også at bedriften fortsetter å vokse slik at vi i framtiden kan ansette fler. Samtidig ønsker vi å hjelpe andre bedrifter, spesielt de som er i oppstartfasen. Drømmen er selvfølgelig å leve av arbeidet vi gjør i Xplicit Design. Med vår innstilling om at ingen jobb er for liten, og ingen jobb er for stor håper vi å få til nettopp dette.  

Til slutt. Har dere noen tips til de som kunne tenke seg å starte opp for seg selv?

Ikke vær redd for å satse og tenke stort. Studenter som får starte studentbedrift bør i alle fall benytte sjansen de har. Her kan de få hjelp, støtte, veiledning og være med i konkurranser. Bruk nettverket ditt og ikke vær redd for å spørre om hjelp!

Følg også Xplicit Design her: 

Nettside: www.xplicitdesign.com

Instagram: xplicitdesign

Facebook: Xplicit Design