Bilde: Johannes Marseth i beige Blazer

For en liten tid tilbake møtte jeg Johannes Marseth, som er gründeren av det norske klesmerket til herrer – Norwegian Couture. Jeg husker tilbake til studietiden at han holdt på med denne start-up´en og det var også da jeg først ble kjent med han. Nå er Johannes 28 år og i gang med sitt femte år som gründer, førstkommende onsdag er også Norwegian Couture aktuell med visning under Oslo Runway. Ingen tvil om at han har store planer om å fortsette å arbeide hardt for å realisere sine drømmer.

Fortell litt om hvordan det har vært å være gründer til nå?

– Jeg har hele tiden vært nødt til å jobbe ved siden av mine gründerprosjekter for å holde hjulene i gang. Det har til tider vært veldig tøft å kombinere heltidsjobb med Norwegian Couture, men endelig har jeg fått et godt team på beina som har gjort underverker for tilværelsen som gründer.

Johannes tror at ”nøkkelen” er å tidlig få med seg flinke folk på laget, og på den måten slipper man å gå den tunge veien han har måtte gått for å holde liv i drømmene.

–Etter hvert innser man at verken tid eller kunnskapen strekker til på alle områdene som skal dekkes. Da er det veldig inspirerende å kunne dele drømmene sine med andre, og jobbe mot samme mål sammen. Råd nummer én er å få flinke folk på laget, tidlig.

Videre forklarer Johannes at det også har vært viktig med selvledelse.

–Dette er litt mer kompleks, og selv har jeg ikke innsett hvor viktig dette har vært for meg før nå, nå som jeg ikke bare har meg selv å lede lenger. Det er utrolig mange faktorer i livet hvor selvledelse spiller en rolle, ikke bare i business, men også hvordan du er som menneske. For meg, har det vært viktig å kunne tørre, og etter hvert mestre ting på andre og nye arenaer. Den vinnerfølelsen tar jeg med meg på kontoret og inn i mine gründerprosjekter.

Når det kommer til den indre motivasjonen for å lykkes, forklarer Johannes at det er tankene om å hjelpe andre som motiverer mest.

– I dag hjelper vi folk fra sør-øst Asia som er i en vanskelig situasjon, ved å samarbeide med organisasjonen Everybody Gets To Eat.

Men tilbake til idéen, hvorfor valgte du å satse på mote?

Litt tilfeldig, men har alltid hatt et øye for design og detaljer. Jeg har alltid vært glad i å rote i kjelleren hjemme hos min mor og far for å finne noe annerledes og gjerne vintage for å skille meg ut. Da jeg begynte på finansstudiene på BI var uniformen rød bukse, ralph laurent skjorte og blå blazer. Jeg designet da min egen blazer inspirert av Chanel, som fikk masse oppmerksomhet, og slik ble motedrømmen født.

Hva har vært de største utfordringene?

Tilgang til kapital har helt klart vært den største utfordringen for oss. Oppstarten har derfor vært finansiert av egen lomme, med utrolig god hjelp fra min far. Samtidig er bransjen preget av spisse albuer, en mentalitet jeg synes er rimelig teit i de fleste sammenhenger.  Veien har vært lang, men jeg har fått mange erfaringer på godt og vondt.

Så far er hovedinvestor?

Vel, jeg tok opp et lån på leiligheten i Nydalen, som viste seg å være en av mine bedre investeringer. Ellers har min familie vært den store bidragsyteren i oppstarten, som har gjort det mulig for meg å kunne realisere mine drømmer.

Fantastisk! Men du, hvordan ser fremtidsutsiktene til Norwegian Couture ut?

Nå er et det etablert et nytt selskap ”Norwegian Fashion House AS” som skal ta over driften av Norwegian Couture. Selskapet har flinke folk med på laget med store ambisjoner for den norske motebransjen. Dette gjør at jeg endelig kan konsentrere meg om det jeg er flink til, nettopp det å bli komplimentert på andre felt jeg ikke har ekspertise.

Har du noen tips til andre som kunne tenke seg å starte opp for seg selv?

Som tidligere nevt, få med deg folk på laget tidlig! Det er både hardt, og litt trist å drive helt alene, å ha noen å dele drømmen, utfordringene og arbeidsmengden med er alfa omega.

Takk for praten og lykke til på onsdag!