Crewet bak Alpilox består av tre tidligere entreprenørskap-  og økonomi studenter; Simen Roel Klafstad (24), Marius Våge (31) og Eirik Strømsheim (25)
Forretningsidéen lyder følgene: Et elektonisk låsesystem som kan benyttes ved hjelp av key card, smarttelefon og Visa paywave. Det er et oppbevaringsststativ som er tyverisikkert og ryddig. Stativet oppbevarer alpinutstyr, mens skikjøreren benytter seg av alpinanleggs fasiliteter. Som for eksempel restauranter og afterski.

Jeg kjenner dere fra før av, men kan dere ikke presentere dere for leserne på bloggen?
Simen forklarer at han i en alder av 24 har rukket å være involvert i to andre oppstartsprosjekter. Gjennom sin innsats i Chill It, har han vunnet fylkesmesterskapet for studentbedrifter i Oslo og deltatt i programmet; leder for en dag hos DnB. Han har også representert Oslo og Handelshøyskolen BI i norgesmesterskapet for studentbedrifter i 2014 0g 2015. Simen har en bachelor i Entreprenørskap og jobber for tiden som selger hos Gjensidige. Motivasjonen for å lykkes med Alpilox er å gi alpinister over hele verden en bedre totalopplevelse, samt skape sin egen arbeidsplass.

Marius Våge har sin bakgrunn i et familieeid selskap innen finans og forsikring. Han har en bachelor i Entreprenørskap og økonomi, og har påbegynt masterprogramm ved NTNUs Entreprenørskapsskole. Marius er lidenskapelig opptatt av drivende faktorer som ligger til grunn for vekst og utvikling, både på et personlig og samfunnsmessig plan. Motivasjonen hans for å lykkes med Alpilox er å tilegne seg kompetanse og kritisk erfaring. Både for egen og samfunnsmessig verdiskapning.

Eirik Strømsheim har bakgrunn i familieeid selskap i alpinbransjen og er tidligere semi-profesjonell alpinist. Han har bachelor i entreprenørskap og økonomi og jobber for tiden hos Canon Norge. Motivasjonen for å lykkes med Alpilox er å bedre opplevelsene for alpinister og tilegne seg kunnskap og erfaring for å lykkes med entreprenørskap.

Dere er rå! Hvordan kom dere på denne idéen og hvordan gikk dere fram?
Gjennom studieprogrammet Bachelor i Entreprenørskap og økonomi ved Handelshøyskolen BI (Oslo) har ideen, teamet og forretningskonseptet utviklet seg både i og utenfor studier.

Teamet møttes ved studieoppstart på BI, og første utkast av en forretningside og plan ble skissert ved et introduksjonsfag til Entreprenørskap. Basert på tidlig feedback fra alpinister, alpinanlegg og andre interesserte ble enkle produktskisser tegnet. Denne fasen var i stor grad preget av idémyldring både i henhold til produktløsningen, team og forretningsmodellen.

Etter to år med mye frem og tilbake, bestemte vi oss omsider for å etablere Alpilox SB (studentbedrift) gjennom faget «Oppstart av bedrift» høsten 2014. For å begynne møte med det profesjonelle næringsliv ble Entrino Solutions AS, etablert parallelt ved dette faget.

Et nystartet selskap med produktutviklere fra Høyskolen i Oslo og Akershus, (MOH AS), konseptualiserte ideen. Med et førsteutkast av konseptet skissert fikk vi feedback og bygget nettverk i bransjen via SkiExpo og Grundervillage forteller guttene. Dette skjedde like før vi deltok og vant fylkesmesterskapet for studentbedrifter i Oslo og Akershus. Veien videre til NM endte med studentbedriften nådde til finaleplass i samtligeindividuelle konkurransegrener.

Etter gode tilbakemeldinger fra næringsliv og andre interessenter ble produktkonseptet tatt igjennom en engineeringfase hos Teknologisk Institutt AS. Kombinert med innvilget støtte fra Innovasjon Norge foretok vi en større undersøkelse mot alpinister og alpinanlegg i Norge og Østerrike. Der flere alpinanlegg og fasiliteter tydelig bekrefter markedsproblemet og løsningen Alpilox. I disse undersøkelsen kom og frem behovet om flere inntektsmodeller, som varierer mellom direkte salg, leasing, og gratis utplassering der Alpilox eier inntektsstrømmen fra låsebruk.

Så det var gjennom feedback at dere forstod at dette virkelig var noe å satse på?
Det stemmer. Med god respons på undersøkelsene vi foretok i både Norge og Østerrike skjønte vi at dette var noe  å satse på. Vi har også fått mye gode tilbakemeldinger fra venner og bekjente.

Hva er fordelene/ulempene med å være gründer?
Fordelene med å være gründer er først og fremst at man kan styre sin egen hverdag, samtidig som man jobber med noe som er gøy. Man må stole på sine egne valg og hele tiden utvikle seg selv og selskapet. Det eksisterer ingen ulemper med å være gründer.

Hvordan finansierte dere Alpilox sin oppstart?
Oppstarten av Alpilox hr vi finansiert gjennom egneoppstarte midler og støtte fra Innovasjon Norge.

Hvordan fungerer prosessen med innovasjon Norge for å få støtte?
Innovasjon Norge prosessen fungerer ved at man først søker støtte til en markedsavklaringsprosessen (fase 1). Hvis prosjektet da er live laga kan man søke støtte til en kommersialiseringsprosessen(fase2). Man kan selvfølgelig søke rett på kommersialiseringsprosessen, men det er enklere å få støtte til fase 2 hvis man allerede har fått støtte til fase 1. Innovasjon Norge søknaden er en krevende prosess, men man lærer ekstremt mye om hva det faktisk krever å drive et eget selskap.

Hvor mange timer i uken jobber dere?
Det varierer veldig mye hvor mye vi jobber i uken, alt avhenger av om vi er en periode hvor det er mye arbeid som må gjøres. Ettersom alle jobber/studerer så prøver vi å jobbe rundt 4 timer daglig og noen ganger mer. Man er nødt til å belage seg på lange dager når man starter en oppstarts bedrift. Hvert fall når man er nødt til å ha en jobb ved siden av for å tjene penger.

Hva er deres beste tips til andre som sitter med en gründer i magen?
Jobb med noe du syntes er morsom og givende, test ideen og kjør på. I Norge har vi alle muligheter og du blir ikke kastet på gaten hvis du feiler.

Hvordan ser framtidsutsiktene til selskapet ut?
Vintersesongen 2016/2017 skal vi gjennomføre et pilotprosjekt i Hemsedal skisenter og Bjorli Skisenter. Etter dette skal vi ekspandere i Norge og etablere oss i Sverige. I løpet av en 5 års periode har vi som mål å etablere oss i de største anleggene i verden. Markedene vi satser på er Norden, Østerrike, Sveits, Italia, Frankrike, USA og ASIA.

Les mer her: http://alpilox.com